NajnowszeRodzime podwórkoNa świecieProjektanciTechnologia

Praktyczna spiżarnia

Według najnowszych danych, odtrącone jakiś czas temu do lamusa, do łask wracają spiżarnie.Wiąże się to nie tylko z modą na ekologiczną żywność i własnoręcznie wykonane przetwory. O rosnącej popularności spiżarni decyduje przede wszystkim jej użyteczność.

Wiadomo, że korniszony czy małosolne najlepsze są we własnym wykonaniu (ewentualnie babci…), a w zimowy poranek nic nie smakuje lepiej niż kromka chleba z domowymi powidłami. Własnoręcznie wykonane przetwory coraz częściej stają się dumą miłośników gotowania nie tylko na wsiach ale również w miastach. Niestety jednym z większych problemów jest miejsce przechowywania słoików wypełnionych cudami lata.praktyczna spiżarnia-m

Dobrze zorganizowana spiżarnia pomieści nie tylko przetwory. To idealne miejsce na przechowywanie zapasów żywności – zgrzewki wody mineralnej, soków, mleka, wina, artykułów sypkich (mąki, ryżu, cukru) czy niektórych kuchennych sprzętów. Przechowywanie ich w kuchni, nawet dużej, utrudnia utrzymanie porządku – wygodniej jest, aby potrzebne rzeczy były pod ręką, rzadziej używane – odłożone dalej.

Jak zorganizować to pomieszczenie aby uczynić je jak najbardziej funkcjonalnym? Idealnie, gdyby znajdowało się w północnej części domu – dociera tam najmniej promieni słonecznych, co sprzyja utrzymaniu chłodniejszej temperatury – najbardziej optymalna to około 10°C. Dla wygody powinna znaleźć się jak najbliżej kuchni, ale dobrym miejscem jest również piwnica. Jej wnętrze dobrze wyłożyć jest płytkami – pomoże to w utrzymaniu czystości i będzie stanowić dodatkową izolację.

Kluczową kwestią są półki. Warto w nie zainwestować i zlecić wykonanie na miarę, zwłaszcza jeżeli pomieszczenie przeznaczone na piwnicę jest małych rozmiarów lub nietypowego kształtu. Szafki powinny być solidne i otwarte – wszystko musi być przejrzyste, aby umożliwić szybką lokalizację potrzebnych rzeczy. Bardzo przydatny będzie także blat roboczy – jeżeli mamy mało miejsca, może być rozkładany. Docenimy jego obecność podczas rozpakowywania zakupów. Użytecznym pomysłem są również kosze na owoce i warzywa.

Podczas wyboru projektu domu jednorodzinnego warto zwrócić uwagę, czy przewiduje on w programie spiżarnię. Posiadanie jej to nie tylko wygoda. Jest to również duża oszczędność czasu – goście nie zaskoczą nas już niezapowiedzianą wizytą, ponieważ w kilka minut możemy przygotować ze spiżarnianych zapasów np. sałatkę. Jednak przede wszystkim spiżarnia pozwala ograniczyć częstość zakupów w supermarketach – chyba każdy ma jakiś pomysł, jak w ciekawszy sposób spędzić ten czas.